úterý 6. září 2016

Zářící město ozvučí okna paneláků v Plzni


Divadelní představení Zářící město je součástí open air programu Mezinárodního festivalu Divadlo a koná od 9. do 11. září, a to v samotných prostorách panelového domu na sídlišti Bory. Představení o hlučných sousedech, domovních schůzích v kočárkárně, poblikávajících televizorech a paralelních životech oddělených patnícticentimetrovou příčkou zkoumá specifika panelových sídlišť. Jak se žije v paneláku?

Výstavba panelových domů začala v Plzni v šedesátých letech a právě Borské sídliště bylo postaveno jako jedno z prvních. Název projektu Zářící město odkazuje ke konceptu švýcarského architekta Le Corbusiera, který takto pojmenoval svůj urbanistický projekt, žádající „bydlení v zeleni pro všechny“. Socialistická výstavba proměnila tento sen v žitou realitu třetiny obyvatel poválečné východní Evropy.

Experimentalní zvuková performance pro tři herce, tři zvukové stopy a tři videa klade důraz na zapojení diváka: pomocí tříkanálových sluchátek si může mezi jednotlivými příběhy přepínat a vytvářet si tak vlastní představení. Vzniklá perfomance, která se žánrově pohybuje na pomezí divadla a soundartu, vypraví příběhy tří postav na pozadí širších celospolečenských změn v průběhu posledních padesáti let v České republice. Každá z postav představuje totiž jednotlivé historické období, charakterizované nejen dějinnými událostmi, ale také architektonickým rozvojem Plzně. V prvním patře se tak potkáváme s dobou předrevoluční, v druhém patře nahlédneme do 90. let a ve třetím patře je zachycena současnost.

O svých sousedech se v paneláku dozvídáte hlavně skrze zvuky, které prochází jeho prostupnými stěnami. Naším záměrem bylo vytvořit performanci, která bude založená na zvukové složce. Proto jsme zvolili přenos tří stop zvuku skrze tříkanálová sluchátka, což zároveň divákům umožňuje interaktivně přepínat mezi simultánními zvuky a skládat si svoji vlastní inscenaci. Žádný divák tak neuvidí celé představení, ale pouze jeho část. Panelová sídliště nás fascinují svojí estetikou, která vytváří unikátní scénografii, a také masovým měřítkem. Stačí se podívat z okna, abyste si udělali obrázek o sledovanosti televizních kanálů. Je to takový stát ve státě, město ve městě, říká Jan Mocek, jeden z autorů projektu.
Projekt Zářící město připravili Jan Mocek a Táňa Švehlová ve spolupráci s herci Irinou Andreevou, Jakubem Folvarčným a Ivetou Jiříčkovou. Režisér Jan Mocek na sebe poprvé upozornil kontroverzním představením se skupinou FKK: Wir tanzen im Quadrat, které bylo oceňené jako Projekt roku na festivalu Next Wave (2010) a Sukces měsíce Divadelních Novin. Později společně s Táňou Švehlovou uvedl videowalk Play Underground (2015), který se odehrával v podzemních garážích Národního divadla a byl uveden na festivalu Divadlo v minulém roce.

Představení Zářící město vzniklo ve spolupráci a za podpory  Prahy 14 kulturní, za podpory Art Prometheus a bylo poprvé uvedeno na sídlišti Černý Most v dubnu 2016. Za poskytnutí prostor pro uvedení v Plzni děkujeme Plzeňské krajské radě dětí a mládeže a všem obyvatelům „našeho“ paneláku.

Představení Zářící město se koná 9.-11.9., začátek ve 21:30h. / Délka představení: 40 minut.
Vstupné volné. Představení je kapacitně omezeno počtem sluchátek, proto doporučujeme včasný příchod na místo. Začátek představení: Volnočasové centrum Skupovka, Skupova 4, Plzeň-Bory. / Vhodné od 9 let.
Pro dotazy tana.svehlova@gmail.com nebo 734 445 137.

Koncept: Jan Mocek, Táňa Švehlová
Hrají: Irina Andreeva, Jakub Folvarčný, Iveta Jiříčková




Žádné komentáře:

Okomentovat